Cukrzyca typu 2: Trzy rodzaje żywności, których należy unikać
On 13 maja, 2020 by RedakcjaCukrzyca typu 2 to choroba przewlekła, która wpływa na sposób, w jaki organizm metabolizuje cukier, zwany inaczej glukozą, we krwi. Jest to najpowszechniejszy typ cukrzycy i stanowi 90 procent wszystkich przypadków cukrzycy.
Stan charakteryzuje się opornością na insulinę, w wyniku której organizm nie reaguje dobrze na insulinę.
W odpowiedzi na obecność cukru lub glukozy w krwiobiegu trzustka wytwarza hormon insuliny, który przenosi cukier do komórek i wykorzystuje go jako energię.
Jednak z powodu insulinooporności wzrasta poziom cukru we krwi, a jeśli pozostanie nieuregulowany, może to prowadzić do dalszego wzrostu poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do dalszych komplikacji.
Jeśli cukrzyca typu 2 nie będzie leczona, mogą wystąpić krótko- i długoterminowe powikłania.
Krótkotrwałe powikłania to hipoglikemia, czyli bardzo niski poziom glukozy we krwi, oraz nieketotyczny zespół hiperosmolarnej hiperglikemii lub bardzo wysoki poziom glukozy we krwi.
Długotrwałe powikłania to retinopatia cukrzycowa, choroba nerek, neuropatia cukrzycowa i problemy makronaczyniowe.
Twoja dieta odgrywa ogromną rolę w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
W rzeczywistości nadwaga i niezdrowa dieta to dwa z czynników ryzyka związanych z cukrzycą typu 2.
Eksperci twierdzą, że najłatwiejszym sposobem kontrolowania poziomu cukru we krwi jest wprowadzenie zmian w diecie.
Według diabetyków, osoby chore na cukrzycę powinny unikać trzech rodzajów pożywienia – białych węglowodanów, gotowych posiłków i dań na wynos.
Twoje ciało zamienia węglowodany w glukozę, więc zbyt duże spożycie spowodowałoby wzrost poziomu cukru we krwi.
Nie oznacza to jednak, że uniknąłbyś węglowodanów w swojej diecie, ale tylko tych produktów, które są bogate w węglowodany, takich jak biały chleb, ciasta i makaron.
Ponieważ chorzy na cukrzycę nadal potrzebowaliby węglowodanów, mogą je pozyskiwać z owoców, warzyw, pieczywa pełnoziarnistego, brązowego ryżu i fasoli.
Jeśli chodzi o dania gotowe i dania na wynos, większość tego typu produktów ma wysoką zawartość sodu, tłuszczów i cukru. Poza tym, jeśli jesz tego rodzaju żywność, nie będziesz w stanie monitorować spożycia pokarmu ani upewnić się, że masz zdrową dietę.
Najnowsze artykuły
- Jak usunąć tłuszcz z brzucha bez operacji?
- Ziołofit: Herbata Oczyszczająca, która Rewolucjonizuje Nasze Podejście do Zdrowia
- Jak dbać o higienę jamy ustnej u dzieci – wskazówki dla rodziców
- Profilaktyka. Jakich specjalistów warto odwiedzić w ciągu roku?
- Dermatolog – Kluczowy Partner w Drodze do Zdrowej i Pięknej Skóry
- Wpływ chirurgii plastycznej na poprawę wyglądu
- Rewolucja w pielęgnacji włosów dzięki HairMax.net.pl: Osiągnij doskonałą fryzurę już teraz!
- Jakie są najczęstsze pytania i wątpliwości przed podejściem do blefaroplastyki?
- Wybór okulisty – jak dbać o zdrowie oczu
- Psychologia zdrowia: Jak emocje wpływają na proces leczenia