Czy mogę korzystać z diety pudełkowej, jeżeli mam cukrzycę?
On 5 lutego, 2021 by RedakcjaFit catering to nie tylko sposób na odchudzanie czy zaoszczędzenie czasu. Obecnie wiele firm oferuje rozwiązania dla osób cierpiących na różne choroby i schorzenia. Cukrzyca, wysoki cholesterol, alergie i nietolerancje to tylko niektóre problemy, z którymi pomoże nam dieta pudełkowa. Jak taka dieta może pomóc cukrzykowi?
Niski indeks glikemiczny to podstawa diety
Osoby chore na cukrzycę powinny przede wszystkim unikać wahań poziomu cukru. Co może je powodować? Produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Należą do nich gotowana marchewka, dynia, frytki, chipsy, piwo, ziemniaki pieczone, białe pieczywo. Właśnie te produkty są eliminowane w diecie cukrzyka. Posiłki składają się głównie ze składników o niskim indeksie glikemicznym, a więc tych, które powodują niskie wahania cukru we krwi. Są to nabiał, jajka, mięso i ryby, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy. Dieta diabetyka powinna być też bogata w błonnik, który zmniejsza stężenie glukozy we krwi, przedłuża poczucie sytości i zapobiega zaparciom.
Indeks glikemiczny często zmienia się w zależności od odmiany produktu i sposobu przygotowania. Np. biały ugotowany ryż ma wysoki indeks, a ryż dziki jest dozwolony na diecie. Właśnie przez tę zależność wiele osób chorych na cukrzycę ma problem z pilnowaniem diety. Trzeba znać indeks glikemiczny wszystkich produktów, które spożywamy oraz rozumieć jak na te produkty wpływa gotowanie czy pieczenie. Nauka wszystkich zasad diety cukrzyka może być czasochłonna, a błędy w żywieniu mogą mieć poważne konsekwencje. Dlatego warto oddać tę odpowiedzialność w ręce profesjonalistów.
Dieta pudełkowa wprowadza zdrowe nawyki żywieniowe i pomaga w utrzymaniu wagi
Dieta dla chorych na cukrzycę to nie tylko odpowiednie produkty, ale też regularność i stałe godziny jedzenia posiłków. Żeby uniknąć skoków poziomu cukru należy spożywać 4-5 mniejszych posiłków co 3-4 godziny. Dieta pudełkowa pomaga w wyuczeniu tego nawyku. Dostając co rano 5 posiłków wiemy kiedy powinniśmy jeść i z czasem sami jesteśmy głodni o odpowiednich godzinach. Takie regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia zapobiega też napadom głodu w godzinach wieczornych.
Również rozmiar porcji ma znaczenie. Posiłki w fit cateringu sprawiają, że jesteśmy najedzeni, ale nie przejedzeni. Pudełka powinny być pełne świeżych warzyw, które mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny https://bedietcatering.pl/produkty-i-ich-indeks-glikemiczny/. Odpowiednia ilość warzyw pomoże też w dostarczeniu odpowiedniej ilości witamin, które są szczególnie ważne dla chorych na cukrzyce. Są oni bardziej narażeni na infekcje wirusowe i bakteryjne, dlatego ich dieta powinna być pełna składników odżywczych.
Odpowiednia kaloryczność diety to nie tylko kwestia szczupłej sylwetki. Prawidłowa masa ciała sprzyja też prawidłowej gospodarce węglowodanowej naszego organizmu. Dobrze dobrana kaloryczność pomoże choremu w zrzuceniu kilogramów albo utrzymaniu wagi. Takie żywienie polepszy samopoczucie diabetyka, zmniejszy jego dolegliwości i ułatwi mu życie.
Najnowsze artykuły
- Co to są whitening strips i jak działają?
- Kosmetyki z drogerii internetowych
- Masaż tantryczny – klucz do harmonii i przyjemności
- Jak usunąć tłuszcz z brzucha bez operacji?
- Ziołofit: Herbata Oczyszczająca, która Rewolucjonizuje Nasze Podejście do Zdrowia
- Jak dbać o higienę jamy ustnej u dzieci – wskazówki dla rodziców
- Profilaktyka. Jakich specjalistów warto odwiedzić w ciągu roku?
- Dermatolog – Kluczowy Partner w Drodze do Zdrowej i Pięknej Skóry
- Wpływ chirurgii plastycznej na poprawę wyglądu
- Rewolucja w pielęgnacji włosów dzięki HairMax.net.pl: Osiągnij doskonałą fryzurę już teraz!